Gimnastika se deli na sportsku i ritmičku i razlika je u tome što se sportskom gimnastikom bave sva deca, dakle i dečaci i devojčice, dok je ritmika samo za klinceze, odnosno, kasnije devojke. 

Pri tome, kod sportske gimnastike je akcenat na akrobatici i snazi, dok je ritmika spoj muzike, plesa i sporta, tako da je prirodno više namenjena devojčicama. 
Bazična sportska disciplina znači da je taj sport u osnovi svih drugih. Primera radi, vežbe koje se rade u okviru sportske gimnastike nalaze se na svakom treningu ili času fizičkog vaspitanja – sve započinje zagrejavanjem, a završava se istezanjem. 

Dakle, bazični sport je vaša najbolja odluka ako ne znate na koji sport biste upisali dete, pošto ono ne pokazuje jasno interesovanje ni ka jednoj disciplini. Pa čak i da pokaže, kod dece se te odluke menjaju kako rastu i sazrevaju, pa nije redak slučaj da mališan koji je trenirao fudbal kao sasvim mali, kasnije poželi da se bavi plivanjem ili rukometom, na primer.

Zbog toga je gimnastika dobra odluka, jer se postavljaju temelji za budućnost – tada ni u jednom trenutku neće biti kasno za neki drugi sport. 

Pošaljite komentar